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OpPINION ERA/OPI1/2012-08/INT

OF THE EUROPEAN RAILWAY AGENCY

oF 02 August 2012

FOR

Ms Sian PROUT - DG MOVE B2

REGARDING

Question and clarification from NB-Rail on the minimum brake performance requirements for
freight wagons with disc brakes in the CR TSI WAG 2006/861/EC
(QC-RST-013)
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1. General Context

1. In a note to Mr Jean-Charles PICHANT dated 30 May 2012 and referenced D
(2012)643.673 Ms Sian PROUT (DG-MOVE B2) has requested the Agency to issue a technical
opinion regarding a question and clarification (Q&C) by NB Rail (see Annex 1)

2. The technical scope of this technical opinion to the Q&C QC-013-RST relates to the clause
4.241.2.2 Braking performance elements” of the CR WAG TSI (Commission Decision
2006/861/EC amended by 2009/107/EC).

2. Leqal Backqround

1. Article 28 5) of Directive 2008/57/EC of the European Parliament and of the Council of June
2008 on the nteroperability of the rail system within the Community' (Interoperability Directive).

“The Commission, when appropriate, will propose the measures needed to remedy the
problems.”

2. Section 2 3.4 of Framework mandate to the European Railway Agency adopted on 13 July
2007 - C(2007)3371.

"..the Agency shall analyse the issue raised by the Commission or by the Committee under the
format 1.Q (interpratative question, Q.C (questions / clarifications) or similar, and provide answers
to them.”

3. Analysis
1. The Q&C QC-RST-013 states that the table defining the minimum braking performance for

brake modes ‘G and “P” in clause 4.2.4.1.2.2 “braking performance elements” distinguishes
between “Case A — Brake only on wheels (Brake blocks)” and “Case B — Other cases” e.g. disk

brakes. It is zlleged that the requirements for the two cases are different.

The concern expressed in the Q&C is that wagons equipped with brake blocks (case A) and disk
brakes (case E) could have different TSI conform brake performances. If these two kind of
wagons are corbined in a train the different brake performances could lead to high tensions and
stresses within the train in longitudinal direction. This might overload the couplings. Examples for
both cases in laden status are given:

e Case Az wagon of S type with brake block shall have a brake mass percentage of
minimum 2.=65%.

¢ Case B: wagon of SS type with disk brakes shall have a brake mass percentage of
minimum 2.=100% and

*oiL 191, 18.7.2008, p. 1-45, as last amended by Directive 2009/131/EC (0OJ L 273, 17.10.2009, p. 12-13).
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2. The analysis has shown that the aforesaid table requires for the laden status the same
minimum braking performance for case A and B as long as the “wagon type” remains the same.
That means within the wagon type “S” or the wagon type “SS” there is no difference between
wagons ecuippad with brake blocks or disk brakes.

Subsequerily e concern expressed in the Q&C applies also for SS wagons equipped with
brake blocks when these are combined with wagons of type “S”.

3. It appears that the Q&C confuses the authorisation for placing in service with the permission
to operate ‘he wagons in a particular way. In fact the authorisation for placing in service just
covers that the subsystem complies with a set of rules necessary to achieve interoperability and
to meet the essential requirements. The responsibility for the safe operation is allocated to the
RUs (Article 4(3) of the Safety Directive 2004/49/EC). That means that the RU has to decide if
and under which conditions wagons can be combined and operated within one train.

4. The Q&C explicitly asks if a wagon that is equipped with disks brakes comply with the TSI if it
meets only the required values of case A. The answer is yes.

5. The draft Commission Regulation on the revised WAG TSI consists of an amended version of
the above rientioned table. This amended version does not distinguish any longer between the
cases as proposed dy the Q&C although the distinction would not cause any problem.

4. The opinion

1. As the combination of wagons in a train is not in the scope of the TSI the Agency sees no need
for action.

2. In addition within the wagon type “S” and the wagon type “SS” loaded there is no difference
between wagons equipped with brake blocks or disk brakes in the current WAG TSI. Differences
in loaded stzte exist only between wagon type “S” and wagon type “SS” independently from the
selected brake tzchnology. The RU is responsible for the safe operation and has to decide if and
under which conditions wagons can be combined and operated within one train. This is not in the
scope of TSIs.

Valenciennes, 02/08/2012

YPE

Executive Director
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ANNEX 1

Note from DG-MOVE B2 referenced D (2012) 643.673 — 30/05/2012
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