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RST TSI (QC-RST-012)
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1. General Context

1. In a note to JC Pichant dated 30 May 2012 and referenced D (2012)643.673, Ms Sian PROUT (DG-
MOVE B2) has requested the Agency to issue a technical opinion regarding the question and clarification
by NB Rail.

This note is attached in Annex 1.

2. The technical scope of this technical opinion to the QC-012-RST relates to the clause 4.2.2.2.1 “End
couplers and coupling arrangements to rescue trains” and 4.2.2.2.2 “buffing and draw gear components”
of the HS RST TSI (Commission Decision 2008/232/EC).

2. Legal Background

1. Article 28(5) of Directive 2008/57/EC of the European Parliament and of the Council of June 2008 on
the interoperability of the rail system within the Community® (Interoperability Directive).

“The Commission, when appropriate, will propose the measures needed to remedy the problems.”

2. Section 2.3.4 of Framework mandate to the European Railway Agency adopted on 13 July 2007 —
C(2007)3371.

“..the Agency shall analyse the issue raised by the Commission or by the Committee under the format 1.Q
(interpretative question, Q.C (questions / clarifications) or similar, and provide answers to them.”

3. Analysis

1. The Q&C 014 states that the functional requirement of the buffers and draw gear are not fully
assessable at interoperability constituent level for passenger coaches assessed. The proposal from NB-
Rail is to use the CR LOC&OPAS RST TSI in order to assess fully the components.

2. The requirement in the HS RST TSI relates solely on the aspect of rescue, i.e. the rescue of a train, not
at all on the component(s) itself.

Clause 4.2.2.2.2 of the HS RST TSI : “(a) Class 1 trains shall be equipped at each end of the train with an
automatic centre buffer coupler as defined in clause 4.2.2.2.2.1. This is to enable such trains to be rescued
in the event of a breakdown by another Class 1 train.”

The conformity assessment of buffers should therefore be limited to interface related to rescue.
It is reminded that when assessing a passenger carriages against the HS RST TSI (2008) the train
composition shall be stated in the EC declaration of verification (see section 1.1 of the HS RST TSI).

After the publication of both TSIs (HS RST TSI and WAG TSI) an EN standard has been published including
a complete specification of buffers with distinction made between passenger coaches and freight
wagons.

The proposal from NB Rail to use the EN standard for conformity assessment of the buffer as
interoperability constituent is acceptable although the standard cover more aspects than the intention of

Loit 191, 18.7.2008, p. 1-45, as last amended by Directive 2009/131/EC (0J L 273, 17.10.2009, p. 12-13).
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the specification set out in the HS RST TSI. This should be done with agreement between the applicant
and the notified body.

3. Regarding the future revision of RST TSls:

The current proposal of the working party revising both HS and CR TSIs (including their merging), related
to buffers and draw gear is to keep the specification as set out in the current CR LOC&PAS TSI.

This specification would be applicable to high speed rolling stock.

Therefore, the recommendation from the Agency for the revision of the TSI will take into account the
proposal made by NB Rail.

4. The opinion

1. The Agency endorse the proposal from NB-Rail related to the conformity assessment procedure of
buffers for passenger coaches in the scope of the HS RST TSI.

2. To that end the list of standards in the application guide of the HS RST TSI will be updated with a
reference to the EN 15551:2009+A1 Railway application — railway rolling stock — Buffers.

Valenciennes, 28 / 06 / 2012

Jean-Charles P
Head of Interoper
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ANNEX 1

Note from DG-MOVE B2 referenced D (2012) 643.673 — 30/05/2012
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P EUROPEAN COMMISSION
)4 u DIRECTORATE-GENERAL FOR MOBILITY AND TRANSPORT
b1 *
R o Directorate B - European Mobility Network
* B.2 - Single European Rail Area

The Head of Unit

Brussels, -3>'[] MAI 2012

MOVE/B.2/KV/jt D(2012)

Mr

Jean-Charles Pichant
European Railway Agency
120, rue Marc Lefrancq

F - 59300 Valenciennes

Subject: Question and clarification NB Rail - QC-INF-009, QC-INF-010, QC-
RST-012, QC-RST-013, QC-RST-014

Dear Mr Pichant,

Please find enclosed a request form for technical opinions regarding questions of NB-Rail
QC-INF-009 concerning SRT TSI; QC-INF-010 concerning PRM TSI; QC-RST-012
concerning HS RST TSI; QC-RST-013 concerning CR WAG TSI QC-RST-014
concerning HS RST TSI and SRT TSI

In accordance with section 2.3.4. of the framework mandate to the European Railway

Agency adopted on 13 July 2007 - C (2007) 3371 - could you please give your technical
opinion on these questions within the 2 months from the date of this note.

Yours sincerely,

S wat

Sian Prout

cc:  Mr Grillo, Mrs Gigantino (MOVE), Mr Verslype (ERA)
ERA (via "EU.TO.request(@era.europa.eu” functional mailbox) T (2012) 643.613
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