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General Context

1. In its letter MOVE B2/AA/ct of 17.11,2015 addressed to the European Railway Agency (“ERA”), the
European Commission — DG MOVE B2 requested ERA to prepare a technical opinion regarding the
NB-rail Question/Clarification n° QC-STR-008 related to Decision 2012/88/EU’ (CCS TSI) as amended
by Decision 2015/14/EU2.

2. The background of the problem is related to the amendments of the ERTMS on-board
implementation in p articular in case of projects in an advanced stage of development.

2 Legal Background

1. The Directive 2008/57/EC of the European Parliament and of the Council of 17 June 2008 on the
interoperability of the rail system within the Community3(“Interoperability Directive”) provides in
particular the following:

- art 8 (paragraph 2) on Extension of scope of TSI5 states that
The first such mandate shall indicate a first group of new TSIs and/or amendments to TSIs to be

adopted by January 2012, without prejudice to Article 5(5) as regards the possibility of providing for
specific cases and without prejudice to Article 9 allowing for derogations in particular circumstances.
This first mandate shall be drawn up on the basis of a recommendation from the Agency with a view
to determining new T515 to be developed and/or existing TSls to be amended in the light of the
expected cost-effectiveness of each proposed measure and on the basis of the principle of
proportionality of measures to be taken at Community level. To this end, appropriate consideration
shall be given to Annex I, point 4 and the necessary balance between, on the one hand, the objectives
of uninterrupted movement of trains and of technical harmoni5ation, and, on the other hand, the
trans-European, national, regional or local level of traffic concerned.”

- art 8 (paragraph 4) states that
“A Member State need not apply the new or revised TSls adopted in accordance with paragraph 2 in
the case of projects at an advanced stage of development or subject to a contract in the course of
performance when the relevant group of TSIs is published”

- art 9 (paragraph 1) states that
“In the absence of relevant specific cases, a Member State need not apply one or more TSIs in
accordance with this Article in the following cases:

1 Commission Decision 2012/88/EU of 25 January 2012 on the technical specification for interoperability relating to the
control-command and signalling subsystems (OJ L 51, 23.2.2012, p. 1).

2 Commission Decision (EU) 2015/14 of 5 January 2015 amending Decision 2012/88/EU on the technical specification
for interoperability relating to the control-command and signalling subsystems of the trans-European rail system (OJ L
3, 7.1.2015, p. 44).

3 OJ L 191, 18.7.2008, p. 1.
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(a) for a proposed new subsystem, for the renewal or upgrading of an existing subsystem, orfor any
element referred to in Article 1 (1) at and advanced stage of development or the subject of a
contract in the course of performance when these TSIs are published;

(d) for any proposed renewal, extension or upgrading of an existing subsystem, when the application
of these TSls would compromise the economic viability of the project and/or the compatibility of the
rail system in that Member State;

I’

- art 9 (paragraph 3) states that
“In the case referred to in paragraph 1(a), within one year of entry into force of each TSI each
Member State shall communicate to the Commission a list of projects that are taking place within its
territory and are at an advanced stage of development.”

2. Decision 2012/88/EU

The geographical scope of this CCS TSI is the high-speed and conventional railway (Trans European
Network). Paragraph 7.3.3 of the (2012) CCS TSI related to ‘ERTMS On-board lmplementation’states
that

“New locomotives, new railcars and other new railway vehicles able to run without traction equipped
with a driving cab, ordered after 1 January 2012 or put into service after 1 January 2015, shall be
equipped with ERTMS.

This requirement does not apply to new shunting locomotives or to other new locomotives, new
railcars and other new railway vehiches equipped with a driving cab, if they are designed exclusively
for national service or regional border crossing service

3. Decision 2012/88/EU has been amended by the Commission Decision (EU) 2015/14 of 5
January 2015.

Article 3 states that the decision (EU) 2015/14 shall apply from 1 July 2015. In particular, this
amendment extends the geographical scope according to article 8 of Interoperability Directive
2008/57/EC (including the off-TEN network).

In this amendment, paragraph 7.3.3.1 related to ERTMS on-board implementation for new
vehicles states that

“New vehicles authorised to be placed in service for the first time shall be equipped with ERTMS

The requirement to be equipped with ERTMS does not apply to new mobile railway infrastructure
construction and maintenance equipment, new shunting locomotives or other new vehicles not
intented for high speed service, if they are in tended exclusively for national service operated
outside the corridors defined in section 7.3.4 and outside the lines ensuring the connections to
the main European ports, marshalling yards, freight terminals and freight transport areas
defined in section 7.3.5, or if the are intended for off-TEN cross-border service, i.e. service until
the first station in the neighbouring country or to the first station where there are connections
further in the neighbouring country’
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3 Analysis

• ERTMS on-board implementation for projects in advanced stage of development:

- According to article 8 (paragraph 4) of the Interoperability Directive, a Member State need not
to apply the new or revised TSIs for projects in advanced stage or subject to a contract in the
course of performance.

- According to article 9 (paragraph 3) of the lnteroperability Directive, a Member State shall
communicate to the Commission within one year of entry into force of each TSI a list of projects
that are taking place within its territory and are at an advanced stage of development.

- According to article 3 of the Commission Decision 2015/14/EU, the decision shall apply from 01th

July 2015.

Therefore, Member States shall communicate to the Commission before 01th July 2016 projects in
advanced stage related to additional requirements within Commission Decision 2015/14/EU which
were not yet included in Commission Decision 2012/88/Eu. A derogation should be granted in
conformity with Article 8(4) and 9 of the Interoperability Directive so that additional requirements
within Commission Decision 2015/14/EU would not apply to projects at an advanced stage of
development concerning vehicles that were already exempt according to the criteria defined at
paragraph 7.3.3 of (2012) TSI CCS.

In its Question/Clarification n° QC-STR-008, NB-Rail made the following “Suggested
resolution/interpretation”:

“The sentence ‘which was out of the scope of the previous TSI’ contained in the Whereas (2) of
Decision 2015/14/Eu is intended not to exclude from the exemption of mandatory installation of on-
board ERTMS the vehicles that were already exempt according to the application criteria defined at
paragraph 7.3.3 of TSl CCS 2012/88/EU.

However such interpretation of whereas (2) in Decision 2015/14/Eu refers to the Article 8 (4) of the
Interoperability Directive. The proposed suggestion for interpretation of such ‘whereas’ has no legal
impact on the applicable requirements for a derogation for projects in advanced stage of
development in conformity with Article 8(4) and 9 of the Interoperability Directive.
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Economic viability of ERTMS on-board implementation for projects not in advanced stage of

development:

(a) In its Question/Clarification n° QC-STR-008, NB-Rail made the following comment on installation
of on-board ERTMS for lines not equipped with ERTMS.

“The installation of on-board ERTMS might be requested also in vehicles designed, awarded and
sometimes readyfor Authorisation for Placing into Service to be used exclusively for national/regional
services in lines not equipped with ERTMS, with huge negative impacts on these projects.”

It is usefull to remind the background of the requirement for ERTMS on-board implementation on
new vehicles: The ERTMS on-board installation requirements in CCS TSI (version of 2015/14/EU) are
not applicable for all vehicles, but mainly for vehicles running on the Corridors (defined in section
7.3.4 CCS TSI) and vehicles running on the high-speed network for which currently specific trackside
ETCS implementation requirements are existing. These vehicles are expected to use ETCS within
their lifetime. In general it is evaluated that ERTMS on-board installation has no significant cost
impact in case of new vehicles compared to the case of upgrading/retrofitting of existing vehicles
with ETCS (retrofitting is not mandated by the CCS TSI). Therefore, the requirement is aiming to
avoid in a later stage the more expensive retrofitting of vehicles to be equipped with ETCS and/or to
allow the decommissioning of legacy systems at trackside.

According to article 9 (1.d) of the Interoperability Directive, a derogation request can be submitted
to the Commission in the case the application of CCS TSI (version of 2015/14/EU) would compromise
the economic viability of a project. This derogation request shall be processed according to article 9
(5) in which the Commission shall decide in accordance with the regulatory procedure referred to in
article 29 (3), whether to accept the request for a derogation.

(b) In its Question/Clarification n° QC-STR-008, NB-Rail made also the following the comment on the
ongoing revision of the CCS TSI:

“It is interesting to note that the recent draft revision of this TSl issued by ERA (document “Changes
in CCS TSl — chapter 7, vO.5 dated 2 7/04/2015) clears unambiguously the issue, proposing following
text...”

However the proposed changes of the current ongoing revision in chapter 7 CCS TSI are not yet
applicable and these potential future changes have no impact on the clarification of the current legal
text. Currently, the trackside requirements within the ERTMS European Deployment Plan (EDP) —in
particular for Corridors- are under revision which could have an impact on the ERTMS on-board
requirements. The ERA has propsed to delete the requirements for national vehicles running on
Corridors mainly due to the uncertainty of the content on the revised EDP.

Page 5 of 6



a

OPINION ERA/OPI/2015-9

4 The opinion

1. According to article 8 of the Interoperability Directive, projects in advanced stage can be exempted from
the additional requirements in the amended Decision 2015/14/Eu which were not yet applicable in
Decision 2012/88/EU. According to article 9 (3) of the Interoperability Directive, the Member State shall
communicate to the Commission the list of these projects in advanced stage before 01th July 2016. In
that way, additional requirements within Commission Decision 2015/14/EU would not apply to projects
at an advanced stage of development concerning vehicles that were already exempt according to the
criteria defined at paragraph 7.3.3 of (2012) TSI CCS.

2. In case projects are not in advanced stage and Member States want to be exempted from specific
requirements in the CCS TSI 2015/14/EU which would compromise the economic viability of a project, a
derogation request can be submitted to the Commission according to article 9 (1.d) of the
Interoperability Directive.

Valenciennes, ‘1 1. ‘1. ‘ZO44

/Z1OSOPPEU1

Executive Director
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