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General context

1.1. Introduction
1.1.1. In its letter referenced as 'Ares(2018)1490841', dated 19th March 2018, addressed to the European

Union Agency for Railways ("the Agency"), the European Commission requested the Agency to
provide additional advice regarding the technical opinion ERA/OPI/2016-3 that answered a request
put forward by NB Rail (ref. NB-Raii QC-STR-009) concerning certifications according to withdrawn
Technical Specificationsfor Interoperability.

1.1.2. The advice requested has the objective of providing clarification to the questions raised by UTK to
the European Commission in a letter dated on the 23rd November 2017 (identified as DZTI-
Wl.0710.8.2017.1OJS) and registered on 8th March 2018:

Question 1: " is it mandatory to obtain a derogation in accordance with article 9 of the Directive
2008/57/EC to assess a project encompassing only train detection (not encompassing ETCS or GSM-
R) against repealed versions of TSI CCS (or other alternative rules)?"
Question 2: "does the obligation to obtain a derogation in accordance with article 9 of the Directive
2008/57/EC for an above mentioned projects encompassing only train detection exist, if the national
implementation plan of TSI CCS does not foresee an installation of ETCS on the line on which that
project is being implemented?"

1.1.3. In addition, the Commission has provided the letter sent by UTK to the European Commission, dated
6th October 2017, completing the list of projects at an advanced stage of development that were
communicated on the 26th July 2017, on the basis of the Art.9 para. 3 of Directive 2008/57/EC.

1.1.4. Both UTK and PKP have expressed their interest in the result of the consultation, given the impact
that this may havefor some specific projects, since these projects arefinanced by EUfunds (having
begun in thefinancialframework 2007-2013, they have obtained a permission for financing in the
framework 2014-2020). The Agency has been informed that a condition for thefunding is that the
projects shall be finalised by the end of 2018. The Agency held a meeting on the 23rd March 2018
with some representatives of PKP's representative office in Belgium to obtain more detailed
information. Further information exchanges have taken place via email between the Agency and
the PKP representatives during April and May 2018. UTK has invited the Agency's Executive Director
to a session on the 17th May 2018 where this matter was part of the agenda.

1.1.5. PKP has provided the list of projects affected by the question raised on April 23rd, indicating the
details of the train detection system usedfor the 5 projects that have to befinalised by end of 2018,
and has completed these detailsfor the rest of projects on the 2nd May 2018.

1.

120 Rue Marc Lefrancq | BP 20392 | FR-59307 Valenciennes Cedex
Tel. +33 (0)327 09 65 00 | era.europa.eu

2 / 9



Technical Advice
ERA/ADV/2018-1

EUROPEAN UNION AGENCY FOR RAILWAYS

2. Legal background

Article 41 of Regulation (EU) 2016/796 of the European Parliament and of the Council of 11 May
2016 on the European Union Agency for Railways and repealing Regulation (EC) No 881/20041
(Agency Regulation) provides the Commission with the possibility to request advicefrom the Agency
"in matters requiring specific knowledge".
The Directive (EU) 2016/797 of the European Parliament and of the Council of 11 May 2016 on the
interoperability of the rail system2 (Interoperability Directive) sets out the principles concerning the
assessment of conformityfor constituents and of subsystems, together with the principles governing
the authorisation of subsystems and the non-application of TSIs. This replaces the Directive
2008/57/EC of 17 June 20083.

The Commission Regulation (EU) 2016/919 of 27 May 2016 on the technical specification for
interoperability relating to the "control-command and signalling" subsystems of the rail system in
the European Union4 (CCS TSI) defines its technical and geographical scope, lists the parts of the
Control-Command and Signalling Subsystems, and provides the specific implementation rules for
the train detection systems.

2.1.1.

2.1.2.

2.1.3.

1OJ L138, 26.5.2016, p 1
2 OJ L138, 26.5.2016, p 44
3 OJ L191, 18.7.2008, p 1
4 OJ L158, 15.6.2016, p 1
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3. Analysis

3.1. General principles on the authorisation for placing in service of fixed installations and
non-application of TSIs (derogations)

3.1.1. The Interoperability Directive establishes the conditions to be met to achieve the interoperability
within the Community rail system, including the placing in service of the different subsystems.

3.1.2. According to its article 2, fixed subsystems shall comply with the TSI and national rules in force at
the time of requesting authorisation of placing in service, taking into account the implementation
strategy described in the corresponding TSI.

3.1.3. The scope of the Interoperability Directive and of the CCS TSI (as per sections 1.1 and1.2 of its Annex)
includes the CCS Trackside Subsystems of the network of the whole rail system, excluding the cases
referred to in Article 1(3) of Directive 2008/57/EC. The CCS TSI shall not apply either to short border
crossing lines with 1 520 mm track gauges that are connected to the network of third countries.

3.1.4. The Interoperability Directive states in its article 18 that the authorisation for placing in service of
fixed installations, including the CCS trackside subsystem shall be granted only if they are installed
in such a way that they meet the interoperability requirements and the request is submitted to the
national safety authority, accompanied by afile including documentary evidence of the declarations
of verification (as per article 15). This process was also described in the Directive 2008/57/EC, in its
article 15, which refers to the assessment and verification procedures laid down in the relevant TSIs.

3.1.5. In the event of renewal or upgrading of existing subsystems, a file describing the project has to be
sent to the national safety authority, as per article 18 (6) of the Interoperability Directive (also in
article 20 of the Directive 2008/57/EC). The national safety authority shall decide if a new
authorisation for placing in service is needed. In article 20 of the Directive 2008/57/EC it is noted
that if a new authorisation is needed, the Member State shall decide to what extent the TSIs need
to be applied to the project.

3.1.6. The Interoperability Directive indicates in its article 7(1) the cases where a Member State may allow
the non-application of one or more TSIs or parts of them. In the Directive 2008/57/EC, this is covered
in article 9(l )"Derogations".

3.1.6.1. The point (a) in both articles refers to the case of a new subsystem or part of it, the renewal or
upgrading of an existing subsystem or part of it, which is at an advanced stage of development or
which is the subject of a contract in the course of performance on the date of application of the
TSI(s) concerned.

3.1.6.2. In that case (a), the Member State shall, on the one hand, submit to the Commission the request
receivedfor the non-application of the TSIs or parts of them, accompanied by afile containing the
justification of the request and the alternative provisions that it intends to apply, and, on the other
hand, the Member State shall communicate the Commission its decision on the non-application of
the TSIs or parts of them.

3.1.6.3. The Member State may apply the intended alternative provisions without delay, even before having
received the result of the analysis of the Commission.

3.1.7. The request of a derogation is an administrative process that,for the case of projects at an advanced
stage of development, is decided directly by the Member State; therefore, the maximum delay set
for this process may be shortened iffound suitable.
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In the Agency Opinion ERA/OPI/2016-3S, section 3, an analysis is provided regarding the possibility
to use an old TSI in a determined project during the transition phase stated in the TSI. In section 3.3,
it is clarified that the CCS TSI does not describe transitional periods, and, therefore, a derogation
according to Article 91 (a) of Directive 2008/57 is always requiredfor projects at an advanced stage
of development.

3.1.8.

Train detection systems are a part of the trackside subsystem defined in the CCS TSI
In the CCS TSI, Annex section 2.2, there are 3 parts defined that apply to the Trackside Subsystem:
train protection (ETCS), voice and data radio communication (GSM-R) and train detection (axle
counters, wheel detectors, vehicle detectors based on inductive loops or track circuits).
This allows full flexibility to deploy each of the parts at different pace, independently, or to deploy
some or all of them at the same time.

The 3 parts are equally affected by the obligations expressed in the CCS TSI.

The requirements in the CCS Trackside Subsystemfor the train detection part are specified in relation
to the interface requirementsfor the detection system, to ensure compatibility with rolling stock .

In CCS TSI Annex section 6.3.1, the assessment procedures for the CCS Subsystems are described.
The applicant shall draw an EC declaration of verification of thefulfilment of the requirements that
affect the Subsystem, based on an EC verification procedure carried out by a Notified Body (NoBo).
The assessment modules and the list of aspects to be covered by the procedure for trackside
subsystems are included in the chapter 6.3.4.

It is also clearly explained in the CCS TSI Annex section 6.4.1 that it is possible to assess the parts
defined in the CCS TSI independently.

This means that a NoBo may issue a certificate for the train detection part of the subsystem when
it is ready to be in service.
Later on, if other parts are deployed in the same trackside (train protection and/or radio
communication parts), they can be assessed separately. The NoBo assessing the additional part or
parts shall not repeat the assessment already done.
In order to follow the procedurefor placing in Service (as per Directive 2008/57 and Directive (EU)
2016/797) of the trackside subsystem, the assessment procedures laid down in the TSI shall be used.

3.2.
3.2.1.

3.2.I .I .

3.2.1.2.
3.2.1.3.

3.2.2.

3.2.2.1.

3.2.3.

32.3.1.

3.2.3.2.

3.2.4.

5 httD://www.era.euroDa.eu/Document-Register/Pages/Opinion-ERAOPlzol6-3.asDX

120 Rue Marc Lefrancq | BP 20392 | FR-S9307 Valenciennes Cedex
Tel.+33 (0)327 09 65 00 | era.europa.eu

5 / 9



Technical Advice
ERA/ADV/2018-1

EUROPEAN UNION AGENCY FOR RAILWAYS

3.3. Applicability of the Interoperability Directive and the CCSTSI requirements to the specific
projects under discussion

3.3.1. The projects included in the list provided by PKP (see Annex) fall inside the scope of the
Interoperability Directive and the CCS TSI. None of the projects correspond to short border crossing
lines with 1520 mm track gauges that are connected to the network of third countries, nor do they
seem tofall into the categories listed in Article1(3) and1(4) in the Interoperability Directive.

3.3.1.1. If any of the projects refer,for example, to networks that arefunctionally separatefrom the rest of
the Union rail system and intended only for the operation of local, urban or suburban passenger
services, as well as undertakings operating solely on those networks, then these projects will not be
under the scope of the Directive, and not bound to its obligations.

3.3.2. According to CCS TSI Annex section 4.1.3, there are 3 basic parameters that are relevantfor the train
detection part:

3.3.2.1. parameter 4.2.10: trackside Train Detection systems, with the specification of the interface
requirements between trackside train detection system and rolling stock to be respected ;

3.3.2.2. parameter 4.2.11: electromagnetic compatibility between rolling stock and CCS trackside
equipment;

33.2.3. parameter 4.2.16: construction of equipment used in CCS subsystems, including the environmental
conditions that have to be met.

3.3.3. In addition, other requirements in the CCS TSI apply to the train detection part (such as 4.5
Maintenance rules,4.7Health and safety conditions...).

3.3.4. In section 7.5 of the CCS TSI, there are additional remarks on the applicability of the requirements
of the TSI to the train detection systems. In particular, it is stated that they shall be respected when:

33.4.1. upgrading the train detection system;

33.4.2. renewing the train detection system,provided that respecting the requirements of this TSI does not
imply unwanted modifications or upgrades of other trackside or on-board systems;

3.3.43. renewing the train detection system,where this is required by the upgrade or renewal of trackside
systems that use informationfrom the train detection system;

33.4.4. removing Class B train protection systems where the train detection and train protection systems
are integrated."

3.3.5. According to the information available, the projects in the list provided lay under these cases (new
installation, upgrading or renewal of the train detection system): there is no indication that there
are technical issues with other systems

CONCLUSION 1: The requirements in the Interoperability Directive and the CCS TSI apply to the projects in the
list, even for those only implementing the train detection part of the CCS trackside subsystem, except if any
of these projects correspond to networks that arefunctionally separatefrom the rest of the Union rail system
orfall into the categories listed in Article1(3) and1(4) in the Directive.

The document ERA/ERTMS/033281 "Interfaces between CCS trackside and other subsystems", listed
in Annex A of the CCS TSI with Index 776, contains the requirements identified with reference to the
train detection system intended to be used. This document has been listed in the CCS TSI since
Decision 2012/88/EU.

3.3.6.
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3.3.7. According to the information receivedfrom PKP, all the axle counters used in the projects have type-
approval certificates issued by the national safety authority, which means that they meet the
national technical specifications and standardization documents, the use of which allows the
fulfillment of the essential requirements for the interoperability of the railway system.

3.3.8. In addition, each device is accompanied by declarations of conformity with the type, which means
that they meet the requirements of standards and regulationsfor these devices, valid at the day of
their construction.

3.3.9. After some thorough analysis of the types of axle counters used in the projects listed, the Agency
has concluded that all the relevant requirements in the interface document ERA/ERTMS/033281 are
met (since theyfollow the technical specificationfrom CENELEC TS 50238-3 "Compatibility between
rolling stock and train detection systems: compatibility with axle counters"- see Annex 2 for
information-), with the exception of the parameters related to distances between the end of train
and the first axle. These parameters cannot be assessed based on the type of axle counter: these
parameters have to be analysed at project level and a report has to be made available for the
verification of thefulfillment of these requirements.

CONCLUSION 2: Based on the information available, it is not expected that the train detection systems used
suffer from interoperability issues. The axle counters used meet all the CCS TSI requirements in the interface
document except from those parameters related to distances between the end of train and thefirst axle, as
they can only be assessed at project level.

6 http://www.era.europa.eu/Document-ReBister/Page5/Set-l-and-2-and-3-ERA%20ERTMSX20033281.aspx
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The advice
4.1.1. For all the projects under the scope of the Interoperability Directive and the CCS TSI, the Member

States may allow the non-application of one or more TSIs or part of them on the cases listed in the
Interoperability Directive. The applicant shall formally request the permission to the Member State
(derogation). The Member State shall submit to the Commission the request received. In the case of
projects at an advanced stage of development, the Member State shall communicate to the
Commission its decision.

4.1.2. The CCS TSI allows the deployment of the different parts defined in it independently, but all theparts
are bound to the same obligations laid in the TSI and in the Interoperability Directive. The train
detection part of the CCS trackside subsystem is not an exception. Projects that only install the train
detection part are treated in the same way as those implementing other parts.

4.1.3. It is possible to request a derogation for the non-application of a TSI (or a part of it) or for the
application of a previous TSI alsofor the projects that implement only one of the parts defined in it.

4.1.4. Regarding the assessment by a Notified Body, it may issue a certificate for the train detection part
of the CCS subsystem independently when it is ready to be in service. No duplication of the
assessment work is expected if, later on, another part of the CCS subsystem is deployed (such as the
train protection or radio communication part).

4.1.5. For the projects listed in the letter submitted, and based on the information available, it is not
expected that the train detection systems used in them sufferfrom interoperability issues. The axle
counters used meet all the CCS TSI requirements in the interface document except from those
parameters related to distances between the end of train and the first axle, as they can only be
assessed at project level.

4.

Valenciennes,

Josef DOP
Executive Director
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ANNEX 1
Letter from DG MOVE reference 'Ares(2018)1490841', dated 19th March 2018, after review on 9th April 2018.

Annex 1 -
Request_to_ERA_Arf

List of projects provided by PKP on 2nd May with the train detection systems used in ail of them.

System of
detection AILdocx

ANNEX 2
Annex in TS 50238-3 "Compatibility between rolling stock and train detection systems: compatibility with
axle counters"
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